Sovint, si treballem amb més d’un ordinador, ens trobem que, per intercanviar dades (documents, fotos i altres arxius), hem d’optar per solucions com ara enviar les dades per correu o anar sempre amb un llapis USB (pendrive).

Dropbox pretén solucionar aquest problema (sempre que es disposi de connexió a Internet). Com? doncs posant totes aquestes dades en un servidor remot. Això es pot fer de moltes maneres, jo mateix, a la feina, tinc còpies de seguretat en diferents ordinadors. Però Dropbox ho fa d’una manera molt fàcil i quasi transparent per a l’usuari.

Com ho fa? només cal donar-se d’alta com a usuari i instal·lar un programa que la mateixa empresa et proporciona. Aquest programa, disponible per a Windows, Linux, Mac i alguns sistemes operatius mòbils, et crea una carpeta. Tot el que es copiï en aquesta carpeta està de manera automàtica, disponible a tots els dispositius on tinguis instal·lat el programa (amb el mateix nom d’usuari, és clar!). Al copiar un arxiu en aquesta carpeta, aques document és copiat al servidor de Dropbox i, a la que hi connectis un nou dispositiu, el contingut de la carpeta es sincronitza amb el que hi ha al servidor.

A més a més, totes les dades de la carpeta Dropbox estan també disponibles al web. Només cal accedir al web amb l’usuari i la clau i veuràs que hi tens tot el contingut de la teva carpeta. Això és útil, per exemple, si vols accedir o desar dades des d’un ordinador públic on no hi puguis o vulguis instal·lar el programa.

Una altre aplicació de l’eina és quan vols penjar quelcom a internet perquè un grup determinat de persones ho descarregui. Si et fixes en el contingut de la carpeta Dropbox, hi ha una subcarpeta anomenada Public. Per defecte tot el contingut de la teva carpeta és privat, ningú més hi pot accedir, excepte el que posis a la carpeta públic. Així doncs, si vols compartir quelcom només cal que ho posis en aquesta carpeta. Però, com ho descarrega la gent? Has d’obtenir l’adreça (URL) d’Internet del document, per fer-ho ves al web, accedeix a la carpetre Public i clica amb el botó dret sobre l’arxiu que vols. S’obrirà un menú i només cal escollir l’opció Copy public link. Aquest és l’enllaç que has de donar a la gent amb qui vols compartir.

El compte bàsic, que ofereix fins a 2Gb d’espai, és gratuït. Si es volen paquets superiors, s’ha de pagar. Hi ha però, promocions com ara convidar usuaris a utilitzar el servei, et regalen espai (fins a 8Gb). Així que si algú vol tastar l’aplicació, em pot demanar que el convidi, l’alta és gratis però si et convido jo, guanyo espai :-)

Finalment, un detall tècnic que dóna seguretat i fiabilitat. És pràcticament impossible perdre les dades que poses a Dropbox. Perquè? les dades no estan en una sola màquina sinó que fan servir el sistema d’allotjament cloud d’Amazon, cosa que replica les dades en diferents servidors donant una fiabilitat del 99.99999999% (dades del web d’Amazon).