Ahir vaig rebre un correu que em va sorpendre i a la vegada em va fer il·lusió. Me l’escrivia la Karma Peiró, responsable de comunicació del portal 3cat24.cat. En ell em demanava l’opinió sobre un vídeo que els havia arribat a la redacció. El video, que parla d’una eina de l’exèrcit dels Estats Units que suposadament provoca terratrèmols és, al meu entendre,una evolució dels hoax que sempre han circulat per internet.

Els hoax són aquell correus típics que t’alerten de quelcom que pot arribar a ser creïble i que et conviden a escampar la bola a tots els teus contactes. Dic que el vídeo en qüestió és una evolució d’això perquè ara ja no són només correus, sinó elaborats reportatges casolans en format vídeo.

De l’opinió que em va demanar la Karma n’ha sortit un petit article reflexiu que podeu trobar aquí. L’article reflexiona sobre els hoax, sobre quina veracitat podem donar a aquesta mena de missatges. Abans, quan arribaven només per correu, només calia anar a qualsevol cercador, buscar l’assumpte del correu més la paraula “hoax” i ja ho tenies. Ara no. Ara són reportatges casolans elaborats amb més o menys gràcia, enriquits de dades reals però barrejant-ho tot amb dades no tant reals, explicat de manera convincent i… ja tens la “bola” creada. Això s’escampa, apareix en fòrums, la gent en parla i, de cop, ens trobem amb una conspiració que pretén dominar el món.

On vull anar a parar? a que hem de contrastar tot allò que trobem a la xarxa. Fonts d’informació com ara la Wikipèdia són, crec, de prou confiança ja que tenen centenars de persones que vetllen per la qualitat del que hi podem trobar. Però, a la xarxa no tot és tant fiable, hem d’estar al cas i no creure’ns tot el que hi trobem.