Demà, en el marc de la mostra de films i documentals “Salut per al desenvolupament” (de la campanya Salut per al Desenvolupament) es projectaran els documentals “En peligro extremo” i “Nada personal”. El primer, dirigit per Rebecca Rivas, té una durada de 45 minuts i el segon, dirigit per Giulia Tamayo i Carlos Cárdenas, 21.

Les sinopsis:

En peligro extremo
El Perú presenta una de les taxes de mortalitat materna més alta de l’Amèrica del Sud. A les regions més inaccessibles del sud dels Andes, la pressió de les polítiques internacionals per aturar la mortalitat materna i infantil és alta, i sovint entra en contradicció amb les tradicions andines. A través de Judyth, una dona andina de 27 anys embarassada, el film es pregunta: és possible establir ponts entre el naixement tradicional i l’institucional, entre la medicina institucional i les tradicions mil·lenàries dels Andes?

Nada personal
Basat en la investigació sobre les irregularitats en l’aplicació del Programa Nacional de Salut Reproductiva i Planificació Familiar del Perú (1996-2000), Nada Personal recull alguns dels testimonis dels centenars de dones de les zones rurals del Perú que es van sotmetre a esterilitzacions quirúrgiques. Pràctiques abusives, sense consentiment previ, complicacions postoperatòries, morts causades per negligències, precàries condicions d’higiene… El film posa de manifest com es van dur a terme aquestes operacions, assenyala la responsabilitat del govern de Fujimori i apunta les causes que van propiciar aquest tipus d’actuacions.

Després de les projeccions i haurà una estona pel debat amb Raquel Cuentas, investigadora de l’estudi sobre les esterilitzacions quirúrgiques del qual ha sorgit el documental Nada personal i Sara Cuentas, membre de l’ONGD Intered, vocal de gènere de la FCONGD i membre del Consell assessor de la campanya.

La sessió serà al cinema Verdi Park (carrer Torrijos, 49 de Barcelona) a les 22.15h.