Ahir es va presentar la “Biblioteca digital mundial“, una biblioteca digital que recull milers de documents de diferents llocs, temes i dates.

La biblioteca va sorgir ara fa quasi quatre anys, quan el bibliotecari de la biblioteca del Congrés dels Estats Units va mencionar la idea en un discurs davant la comissió nacional per la UNESCO. Poc a poc, la idea va anar prenent forma i, amb la col·laboració de poc més de trenta institucions, amb el suport de la UNESCO, ahir es va arribar a presentar.

Tots els documents estan classificats per temes, llocs, dates,… es poden filtrar els continguts aplicant més d’un filtre (com ara, un període històric i un tema concret). Quan es clica sobre un document, que pot ser un mapa, una carta, un llibre, la primera pàgina mostra una mica d’informació, com ara un petit resum a mode de sumari, la data de publicació, l’idioma,… Després es pot “navegar” pel document. Una interfície molt fàcil de fer servir permet passar pàgines, ampliar, desplaçar una pàgina dins la pantalla,…

És una eina molt interessant, per matar curiositats, per llegir quelcom que cridi l’atenció i… simplement, per passar l’estona gaudint de pàgines de llibres antics, veure mapes històrics, cartes de personatges del passat,… Jo he estat una bona estona passant planes a antics llibres de ciència!