Per variar, fa una bona temporada que no parlo de llibres i, mira que me’n vaig llegint! Admeto que el fet de no anar cada dia amb tren fa que llegeixi un xic menys però, llegeixo.

A continuació, alguns dels llibres que m’he llegit durant el darrer any i dels que no n’he parlat encara.

El Tibet trenca el seu silenci, de Tsering Woeser.
No és una novel·la, però ens explica històries. No és un llibre de pensaments, però ens fa pensar (i indignar). El llibre és una recopilació d’escrits del bloc de Tsering Woeser, tibetana que viu per força a Pequín. Té prohibit abandonar el país i no pot tornar a trepitjar la seva terra natal, el Tibet.

El llibre recull alguns apunts del seu bloc que ens miren d’explicar l’abans i el després de les revoltes que ara fa un any van viure els carrers de Lasha i d’altres ciutats del Tibet. Ens situa en el context del Tibet ocupat per la Xina imperialista, el que hi passa, com s’hi viu, l’opressió i la negació de les llibertats més bàsiques,… i tot sobre la mentida de l’ocupant que argumenta l’ocupació justificant-se que amb ells, la gent viu millor.

El monestir proscrit, de Maria Carme Roca.
Novel·la històrica de casa nostra. Amors prohibits, crims i traicions. Narra la història d’una noia que arriba al monestir fugint d’un matrimoni imposat. El llibre et submergeix en ple segle XI, hi aparèixen personatges històrics i explica l’expulsió de les monges del Monestir de Sant Joan de les Abadeses. Bon llibre, lectura fàcil i molt interessant per qui li interessi la nostra història (a mi em va atrapar des del primer moment).

Amics absoluts, de John le Carré.
Una nova novel·la del mestre le Carré. Espies, guerra freda, revoltes, pensament,… el llibre, marca de la casa, ens situa a Munic, poc després de l’inici de la segona guerra de l’Iraq, on en Ted Mundy porta una vida més o menys normal fent de guia turístic en un castell.

L’aparició d’un antic company de lluites, en Sasha, fa recordar el passat revolucionari de’n Ted i ens porta fins al Berlín dividit de la guerra freda, ens recorda les seves aventures d’espia i contra-espia i ens situa de nou al present on els dos antic companys de lluita s’embarcaran en una nova lluita per millorar el món actual.