Sé que no es pot tenir fe cega en els mitjans de comunicació, cada vegada tenim (si hi ha temps) més maneres de contrastar es informacions que rebem. Però està bé tenir mitjans de “referència”, que, tot i contrastar amb altres fonts allò que més t’interessa, te’n puguis refiar. Jo em refiava dels del 3cat24.

Amb aquest portal està passant quelcom totalment decebedor, per sort, no extensible (crec) als mitjans de ràdio i televisió. Darrerament, no sé què els passa que, de les notícies de ciència i tecnologia, no te’n pots creure ni una! Tot són titulars espectaculars, suposo que per guanyar “clics” però, quan llegeixes la notícia, et quedes al·lucinant. Parlo de ciència i tecnologia perquè és el que conec.

Dies enrere ens explicaven que un asteroide descobert per una gent de les illes amenaçava la terra. Si contrastaves les fonts que citava la mateixa noticia, l’esmentat asteroide (que havia d’impactar imminentment amb la Terra) havia estat un temps a la llista d’asteroides a vigilar (per si de cas s’acosten massa) però feia setmanes que l’havien tret. És més, la notícia s’acompanyava d’una imatge on, segons el peu de foto, es veia l’esmentat objecte…. llàstima que la fotografia no corresponia a un asteroide! Els comentaris de la gent alertaven d’aquestes imprecisions però la noticia (i sobretot el titular) van seguir igual.

Ahir en vaig veure una altra de grossa: GRID, una internet deu mil vegades més ràpida. El titular ja em va cridar l’atenció però no per la novetat de la informació sinó per la sorpresa en veure que es referien al GRID com d’una “nova internet”. El cos de la notícia no té pèrdua, ens expliquen que això del GRID és una nova “internet” que s’està desenvolupant als laboratoris del CERN per a processar la informació que genera el nou accelerador de partícules. Ens diuen que aquesta nova xarxa permetrà descarregar fotos i vídeos en segons.

Cal dir que, si això fos cert, seria espectacular! però… el GRID no té res a veure amb una “nova internet”. El GRID (descobert ja fa anys amb projectes com ara el SETI*) es basa en la compartició de recursos entre ordinadors connectats en una mateixa xarxa. Els recursos compartits poden ser de càlcul, emmagatzematge,… Seguint l’exemple del SETI, els telescopis en qüestió generen una quantitat molt gran d’informació i, per processar-la, s’empra el GRID, és a dir, un servidor, s’encarrega de repartir la feina entre diferents ordinadors connectats a internet. El projecte SETI, l’any 2005 va evolucionar a BOINC, que, a banda de l’originari SETI, recull molts altres projectes.

I, això que té a veure amb l’accelerador de partícules? molt senzill. Tots els mitjans han parlat de la gran quantitat d’informació que generarà l’aparell i, per processar-la, què millor que GRID? la informació es reparteix en diferents ordinadors que s’encarreguen de processar i emmagatzemar la informació.

Com a resum, els sensacionalismes que pugui intentar colar el 3cat24 en ciència i tecnologia, jo no me’ls crec, però perquè conec els temes de què parlen. La meva pregunta (i preocupació) però és si fan el mateix amb tot.

*El projecte SETI va ser el primer projecte de computació en GRID a l’abast de la gent. Els usuaris cedien el seu ordinador mentre no el feien servir perquè aquest processés les dades obtingudes per telescopis que cerquen intel·ligència extraterrestre. Es va posar en marxa l’any 1999.