Imatge d'Schrodinger.comMaestro és un programa gràfic que fa d’interfície per a tot el programari de la casa Schrodinger. A mi no m’acaba de fer el pes de gestionar (enviar, controlar, mirar resultats,…) els càlculs des d’una interficie gràfica, no sé, prefereixo tenir els meus fitxers de text i controlar-m’ho jo mateix. Però admeto que per a gent menys avesada a aquesta feina (per exemple, un experimental que vulgui fer algunes proves), això pot ser mot útil.

Maestro però té quelcom que cada vegada m’agrada més: un munt d’eines i utilitats per manipular estructures, des d’una gran proteïna fins a una trista molècula d’aigua. Admeto que al principi no m’acabava de fer el pes, però cada vegada més el trobo més útil i interessant. No faig servir per res les funcions d’enviar i controlar càlculs… genero els meus fitxers i m’ho manego a mà. Però. com a builder és cada dia més potent.

Una greu pega que tenia fins no fa massa aquest programa era el tema llicències. Aquestes depenen d’un servidor de llicències cosa que et dificulta executar-lo a qualsevol lloc (el servidor de lliències que tenim a la feina, per exemple, només admet connexions internes, cosa ben normal). Entenc que els programes de càlcul estiguin tant controlats però… aquest control sobre els programes gràfics és un mal de cap.

Doncs bé, el problema s’ha acabat, com a mínim, pels que en fem un ús acadèmic. Fa cosa d’un any, Schrodinger va iniciar la Academic campaign, que consistia en una llicència gratuïta d’un any per a ús acadèmic. La solució estava bé però… passat un any… Ara, fa uns dies, un correu d’una comercial de la companyia m’anunciava que la llicència d’ús acadèmic no té caducitat, així que, tots aquells que en feu un ús acadèmic, el podeu descarregar i córrer de manera gratuïta. Per fer-ho, només cal anar a la pàgina de la “campanya”, omplir un petit formulari i descarregar-lo.

El programa està disponible Linux, Mac i Windows, tot i que crec que en aquests dos darrers sistemes la instal·lació requereix de sistemes estil Cygwin i similars. En Linux, el suport és natiu.