Fa un parell de dies, alguns mitjans ens despertaven amb una notícia apareguda a la revista New Scientist: el desgel dels pols va molt més ràpid del que ens pensàvem.

Last month, just 4.28 million square kilometres of ice covered the Arctic ocean, 23 per cent less than the previous record low, set in 2005, and 39 per cent less than the average annual minimum between 1979 and 2000.

A banda dels problemes que això pot comportar a nivell de l’augment del nivell dels mars i oceans (que pot comportar la desaparició d’illes i comunitats senceres), el fet que ens desaparegui el gel dels pols té un altre efecte (que es retroalimenta) altament negatiu: la disminució del retorn de radiacions solars.

M’explico. Un cos que rep radiacions, s’escalfa. El nivell de radiacions rebudes i retornades determinarà l’escalfament d’aquest cos. És a dir, com més radiació sigui capaç de retornar (reflectir) menys s’escalfarà. A aquest nivell, els gasos d’efecte hivernacle són importants ja que deixen passar aquestes radiacions cap a la terra però no les deixen retornar a l’espai, cosa que suposa que el cos (la Terra) que envolten aquests gasos, s’escalfi. El mateix passa si agafem un mirall i un tros de plàstic negre i els posem al sol: el primer no s’escalfarà (o ho farà molt poquet), mentre que el segon, com que no retorna pràcticament cap radiació, s’escalfarà molt més.

Dijous de la setmana passada, als JOCS, ens van fer adonar de quelcom que sovint ens passa per alt però que és molt imporant: l’index de reflexió del gel i de l’aigua. Al nostre planeta tenim terra, mar i gel. La primera retorna radiacions però en menor grau que els dos segons, per tant, com més terra, més escalfament. Però, entre els dos segons -aigua i gel- també hi ha grans diferències (no en recordo les dades numèriques), aneu a veure un llac a l’hivern (cobert de gel i neu) i a l’estiu, oi que no enlluernen igual? Doncs bé, la preocupació, a banda de la pujada del nivell del mar, que comporta el desgel dels pols és la disminució de les radiacions retornades a l’espai. Això fa que el planeta (el cos) retorni menys radiacions i, per tant, contribuïm al seu escalfament. El pitjor de tot: es retroalimenta. Com menys radiacions retorni, més escalfament. A més escalfament, menys gel. A menys gel, més calor,…