ps3.jpegAvui, en Pere (un company de feina) i jo hem fet una proposta als nostres respectius directors de tesi: comprar una PS3. Han acceptat!

M’explico. Ara fa uns mesos en parlava, cada vegada fan jocs per consola “més reals”, millors gràfics, més qualitat,… però són millores que demanen gran capacitat a la màquina on es juga. Les videoconsoles són cada vegada més potents. Una d’elles és la Play Station 3 (PS3), de la japonesa Sony.

En el meu escrit que cito més amunt parlava d’un projecte dut a terme al grup de l’IMIM amb el que col·laboro, el del Dr. Jordi Villà-Freixa. El projecte, que fa ja mesos que està en marxa, proposa fer ús de les hores mortes de les PS3, quan no juguis, cedeix la teva màquina a la ciència. De moment el projecte funciona i des de fa pocs mesos s’ha obert al públic.

Ara, el que farem els grups de Química computacional de l’ICIQ (croncretament en Pere i jo) és quelcom diferent. Aprofita igualment la potència de càlcul d’aquest aparell però, ara, com a substitut dels ordinadors. En el món de la química teòrica el nostre laboratori és una “sala de màquines”, un cluster d’ordinadors que es passen el dia treballant per nosaltres. El processador que porta la PS3 pot esdevenir molt més potent que un d’aquests ordinadors, la cosa està en aprofitar aquesta potència de càlcul. Una video-consola és força més econòmica que un qualsevol dels ordinadors que tenim al clúster, però a la vegada pot ser molt més potent. Suposo que és fàcil veure on hi ha el “negoci”.

Les PS3 són una “manera barata” (uns 599 euros, a Europa) d’aconseguir un aparell que porti un Cell processor, un invent d’IBM que ja s’està provant al Mare Nostrum. la idea del “projecte” que ben aviat començarem és, bàsicament, provar de fer anar el programari que fem servir normalment en una d’aquestes màquines. Primer ens caldrà instal·lar-hi alguna distribució de Linux (n’hi de fetes expressament per aquest aparell), i després començar a jugar amb el programari. Caldrà veure si el podem compil·lar, si funciona, el rendiment,… Tenim un anyet per aportar algun resultat, sinó, la joia de Sony es quedarà com a simple estació de treball (que tampoc està malament).