Ahir la tarda, quan anava a tornar la bicileta, a l’estació que hi ha al carrer de Villarroel cantonada Ronda Sant Antoni, vaig tenir un problema: l’estació estava plena. Hi havia gent que volia agafar una bicicleta (i per tant m’alliberaven espai per tornar la meva) però, quan passaven la targeta pel lector, una pantalla vermella els avisava que hi havia problemes de connectivitat i que l’estació només permetia retornar bicicletes (si tingués lloc). A mi m’havia passat quelcom similar a l’estació de Rambla Catalunya amb Consell de Cent (costat mar) i ho havia resolt esperant una mica.

Quan la cua de gent que volia agafar bicicleta creixia, va aparèixer un operari Bicing disposat a solucionar el problema. Jo hauria pogut anar a una altra estació a retornar-la però, no tenia massa pressa i volia veure com ho solucionava.

Està clar que les estacions bicing funcionen amb un ordinador, alguna cosa ha de gestionar els espais, les lectures de les targetes,… un ordinador amb un programa ho fa. Però… com funciona aquest ordinador? amb quin sistema (in)operatiu? La resposta, senzilla, tot i que el servei sigui una conseció a una tercera empresa, com a servei municipal de l’Ajuntament de Barcelona, les estacions Bicing funcionen amb Windows, concretament, Windows CE, una versió especial d’aquest sistema (in)operatiu feta per a petits dispositius.

Segons ens va explicar l’operari, a vegades, si hi ha algun problema de xarxa, el sistema és incapaç de reconnectar-si (a vegades ho fa passada una estona) i no funciona fins que es reinicia l’estació. En fi, gangues del Windows que empitjoren el servei. El curiós és veure com es “reinicia” una estació Bicing. El pal on hi ha la pantalla i el lector de targetes conté, bàsicament, un petit ordinador, el lector de targetes, una pantalla i una bateria (que permet que l’estació funcioni en cas de caiguda elèctrica). Així doncs, procedim a “rebotar” el sistema (per part del personal del Bicing):

1) Obrir el pal (es fa amb dues claus i un tornavís).
2) Desconnectar la bateria.
3) Tallar el fluïd elèctric (com que hem desconnectat la bateria l’ordinador s’atura).
4) Tornar a connectar l’electricitat.
5) Esperar que l’ordinador s’engegui, ens mostri l’escriptori de Windows i automàticament s’engegui el programa de gestió de l’estació.
4) Esperar que el programa de gestió repassi tots els anclatges.
5) Reconnectar la bateria i tancar el “pal”.

Com a curiositat, gangues del windows, l’estació porta instal·lats el Windows Messenger, el Microsoft Internet Explorer,… instal·lació per defecte, gens personalitzada, del sistema (in)operatiu. Són coses d’emprar programari privatiu. A més a més, al preu que pugui costar el maquinari de l’estació, cal sumar-hi la llicència del sistema (in)operatiu sobre el que treballa.

La propera vegada que una estació no us funcioni, penseu que potser és per que no té l’antivirus actualitzat. :-)