Un comentari en un escrit al bloc de l’Albert m’ha fet pensar en un escrit que fa temps que tinc al cap. Una petita reflexió sobre Apple, tant estimada per molta gent com a alternativa a Microsoft però que, en el fons, no deixa de lligar l’usuari de la mateixa manera.

És molta la gent que sovint canvia Microsot per Apple per que diuen que és una bona alternativa, que és millor, diferent,… i un reguitzell de coses més. En primer lloc, tota aquesta gent segurament no haurà tastat Linux, molts diuen que és difícil i que cal acostumar-s’hi (que provin les darreres versions d’Ubuntu!), però en canvi no tenen cap mania de “fer l’esforç” d’apendre com fer anar el nou flamant “Mac”. Molta gent es passa a Apple buscant una alternativa a un producte que no funciona, però, al meu entendre, surten del foc per anar a les brases. Sí, és cert, Apple fa productes de millor qualitat (el sistema operatiu dels Mac no deixa de ser un Unix -base de linux- amb un gestor de finestres propi), però també més cars (es paga el disseny),… i lligats per les mateixes condicions de llicència: tu compres el producte “tal qual” i no el pots modificar, no pots veure com està fet, no el pots copiar i només en pots fer ús seguint les condicions que et diu el contracte. En fi, pagues un disseny i un producte de més qualitat, però només canvies els barrots de la presó.

Dos exemples: iPod i MacTV. I un afegitó, la llengua.

-iPod: és un producte fantàtic! jo en tinc una (un regal d’un germà) i no em puc queixar, va molt bé. Però… hi ha coses que m’agradaria canviar i/o modificar… coses que no m’acaben de fer el pes. Però, ai las! no puc. La llicència no m’ho permet fer! vaja, jo que volia millorar un pèl més el producte i després compartir-lo… i la llicència no m’ho permet (a banda que no tinc accés al codi font -la recepta-). Hi ha diferents variants d’iPod, en dunció del maquinari (tamany de la pantalla, capacitat de memòria,…) i… del programari! sí, jo em pregunto, per que la meva iPod nano no pot reproduïr video i la “normal” sí? pel programari, simplement. Si vull reproduïr video em toca comprar la següent per que Apple va decidir que a la “nano” no hi inclouria el programari necessari per veure videos.

-AppleTV: un gran invent, Steve Jobs té cap i el fa servir (és una mena de visionari), ha agafat coses ja fetes i les ha posat en un aparell independent. Hi ha molts programes que fan el que fa el AppleTV, però de moment, són a l’ordinador, els de la poma ho han tret de l’ordinador i han fet un aparell independent. Bona vista! però… aquest aparell/programa (a Apple sovint són conceptes lligats) requereix que tinguis un ordinador amb l’iTunes (producte propi) per funcionar. És a dir, tu compres un aparell per veure videos i “tv ip” al televisior i resulta que estàs obligat a tenir un altre programa de la mateixa empresa… quan qualsevol programa de “sindicació” xml ja seria suficient!, no, ells t’obliguen a emprar el seu. Podria comprar-me l’aparell i modificar-lo per que fes servir qualsevol cosa que no fos l’iTunes (treballo amb Linux i no hi ha iTunes per Linux)… però… no! la llicència tampoc m’ho permet. Fa uns dies vaig llegir que el nou flamant aparell d’Apple ja suporta videos del YouTube… gran novetat! el Democracy Player (el gestor de videeo que empro jo) fa temps que m’ho permet fer!, car, és programari lliure i fa temps algú va decidir incorporar-hi aquesta funció. Ah! és més, amb aquest programa, per afegir-hi un canal IP, només em cal afegir-hi l’adreça del fitxer xml (el mateix que fa l’iTunes) però obert i accessible per tothom.

En fi, compres un producte millor que els de Microsoft, és cert, però segueixes lligat a una llicència, a quelcom tancat sobre si mateix. Ja em direu sinó seria més fàcil que, per exemple l’AppleTV, fos compatible amb qualsevol sistema XML, coi, que per alguna cosa existeixen els estàndards!!!

I… l’afegitó, la llengua, Microsoft no respecta el català, i si fa quelcom és per que la Generalitat és un dels seus millors clients a l’Estat espanol, tot i així, les traduccions sempre surten tard i incompletes. Però, creieu que Apple fa quelcom? no, ni molt menys! té una política lingüística pitjor que la casa de’n Gates! Quan em van regalar l’iPod vaig veure que no estava en català i vaig pensar que en podria fer la traducció, com faig amb alguns programes lliure però… ostres, la llicència de nou!