Viure una temporada a Estocolm et permet tenir la sensació d’estar envoltat per la natura. A quatre passes d’on siguis tens un bosquet, un prat o un gran parc. Contacte i respecte total i constant per allò que ens envolta. Aire fresc i net. El cap de setmana passat vaig anar fins a Gålö, una península al sud d’Estocolm, per veure com és una reserva natural en una societat que, ja de per si, cuida tant el medi que l’envolta. Natura sobre natura.

Gålö (mapa), és una petita península, el seu perímetre té uns 50Km, que és al uns 30 Km al sud d’Estocolm. És fàcilment accessible tant amb cotxe com amb transport públic (tren+bus, uns 50 minuts). Pràcticament tota l’illa és una reserva natural però, tot i això, l’accés és obert i lliure quasi a tot arreu, excepte en petites zones, reserves d’aus, on et demanen que entre l’1 d’abril i el 31 de juliol no hi entris.

Aquí hi conviuen petites platges d’herba i sorra, camps, boscos, i algun petit embarcador. És una explosió de natura i tranquil·litat. Tot el que t’envolta és verdor, et pots perdre passejant pels seus senders, anant amb bicicleta per les carreteretes que la travessen, o descobrint-la amb barca des del mar. Està clar que es nota la presència humana, però amb respecte. Pots acampar, un màxim de dos dies, a quasi tot arreu. Hi ha casetes, però discretes i sense aglomeracions. No hi ha brutícia.

A un dels extrems de la península hi ha Skälåker, una platja d’herba i sorra, un aparcament, un bar i un càmping (en suec). Aquí s’hi pot arribar amb bus (n’hi ha tres o quatre al dia), i és una destinació d’aire lliure molt freqüent a la zona d’Estocolm. És un lloc on el contacte amb la natura està garantit. On pots relaxar-te, caminar, nedar i descobrir.

En fi, natura sobre natura. Una reserva natural en un lloc on ja de per si s’estimen allò que ens envolta, és un paradís, un oasi verd on fer una escapada quan necessitis allunyar-te de la ciutat. Com a detall final, pel que m’han comentat, pràcticament tot l’arxipèlag és així.