524.000 euros, això és el que s’ha gastat l’Institut Municipal d’Informàtica de Barcelona (IMI) per comprar sis mil llicències del Microsoft Office 07. Són molts, molts diners. Més encara quan hi ha una alternativa molt bona, en català i la llicència de la qual val… 0 euros: OpenOffice.

Segons l’IMI, l’escusa per gastar-se aquest centenars de milers d’euros en llicències és per que migrar ara a OpenOffice els costaria massa car ja que implicaria la modificació de diferent programari que empra l’administració barcelonina i per que tenen ja un munt de documents amb el format tancat de Microsoft Office i en migrar hi podria haver algun problema que faria perdre el temps als funcionaris.

Resulta però, que els partits que manen s’omplen constantmen la boca dient que aposten pel programari lliure. A més a més, ja l’any 2004, el govern municipal va aprovar una mesura per promocionar el programari lliure i començar a migrar els sistemes municipals cap al programari lliure. D’això ja fa tres anys i ara ens venen que, clar, migrar de cop és car.

És cert, tot i que les llicències de programari lliure no costen res, la migració implica modificar programes, formar personal,… però un cost que és amortitzat a molt curt termini. Però, si migrar ara de cop, com diuen ells, és car, què han fet des del 2004? què han fet en tres anys? res. Diuen però que les llicències que han comprat són per tres anys i… després? si fins ara no han fet res!

Tristament estem massa acostumats a que ens vagin venent la moto. Primer un pacte del Tinell, fantàstic! tot serà accessible per tothom! però, mesos després apareix el 3alacarta, ben tancat i privat. Ens van dir que era quelcom temporal i que estaven treballant per que tothom hi pogués accedir. Més de dos anys després del seu llançament,… encara hi treballen?

D’aquí, dues reflexions. La primera, si l’ajuntament té, segons diuen 80.000 documents amb format tancat i potser dona problemes al migrar, això vol dir que obliguen als usuaris a haver de tenir el Microsoft Office per a poder-los veure, no? obliguen als ciutadans a ser clients d’una empresa pagant uns centenars d’euros o a actuar il·legalment i tenir-lo pirata. I, la segona, estem parlant de partis d’esquerres! alguns dels quals tenen al programa el compromís amb el programari lliure (els que més manen però no hi tenen ni les webs en programari lliure… un dia, de tant omplir-se la boca de mentides s’indigestaran!). Crec que, per principis (a l’igual que hauríen de fer les ONGs, moviments socials, adjectivats -esquerra independentista revolucionària…-,…) els partits d’esquerres no hauríen d’apostar mai per quelcom tancat, que limita l’accés de la ciutadania, que frena el desenvolupament,…

El problema és que els partits de dretes pensen el contrari (penseu en l’herència del cat365…) i això que les gavines del logo de l’OpenOffice recorden a cert parit amb tendències feixistes…