Tomba de'n Linné, a la Catedral d'UppsalaAvui fa 300 anys del naixemnet del que es coneix com el pare de la taxonomia moderna: Carl Linnaeus. Linné, va néixer el 23 de maig de 1707 a Råshult (Suècia).

Amb 20 anys va començar els estudis de medicina a Lund i un any després, el 1928, es va traslladar a Uppsala on va finalitzar la carrera. Després de fer un viatge de recerca a la Lapònia, l’any 1735 va publicar Systema Naturæ, un petit estudi que era el presagit del que faria en un futur no molt llunya. El mateix any va defensar la seva tesi . Tres anys després es traslladà a Estocolm, on va exercir de metge i va fundar la Royal Swedish Academy of Sciences, de la que en fou el primer president.

L’any 1941 es traslladà de nou a Uppsala on va exercir de professor de medicina de la universitat de la ciutat. Aviat però, va començar a realizar viatges de recerca i a treballar dur en el que es considera la taxonomia moderna: Regnes –> classes –> famílies –> gèneres –> espècies. I fou el creador de la nomenclatura binomial per la qual una espècie (el nom científic) s’anomena amb el gènere començat amb majúscula seguit per l’espècie (ex. Homo sapiens).

A Uppsala, i a Suècia en general, aquests dies s’han organitzat tot d’actes per rememorar l’efemèride. A Uppsala es pot visitar la casa on va viure i treballar, el jardí botànic (reconstruït tal i com està documentat que el tenia), la casa de camp i, avui s’inaugura una exposició a la biblioteca de la Universitat.

Jardí botànic de LinnéDissabte passat vaig estar a Uppsala. Des que vaig estudiar botànica, a primer de carrera, que em moria de ganes de poder visitar la ciutat i contemplar l’herència d’aquest científic. Aquests dies tot està de gala. Hi ha visites guiades (amb els guies simulant que són Linné), un autobús connecta els diferents punts de la visita, el jardí botànic (tant el de la ciutat com el de la casa de’n Linné) estan resplendents,… Fins i tot, com a anècdota, la làpida de’n Linné, que és a la catedral de la ciutat, està envoltada de flors.

Avui, Vilaweb en parla. Podeu trobar més informació a la Viquipèdia, a la pàgina especial del tres-cents aniversari, a la web de la Universitat d’Uppsala,…

Aquí he penjat algunes fotografies del dia.