La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure creada per voluntaris d’arreu. Tothom pot accedir al portal, afegir nous articles i/o ampliar els ja existents. És quelcom obert, tant pel que fa a la possibilitat de participar-hi afegint informació com fent-ne ús. Bé, molts la coneixeu, no cal entretenir-me en explicar què és.

La versió catalana, engegada el març de 2001 amb sis articles, ha crescut a molt bon ritme, creixement que cada vegada és més ràpid. Avui, mirant el nombre d’articles que conté (ara mateix 59.054 -fa cinc minuts n’hi havia dos menys-) m’he adonat que estem a punt d’arribar als 60.000! aleshores he recordat la fita dels 20.000, la recordo no massa llunyana… el 19 de novembre de 2005 (la data concreta l’he tret de la mateixa Viquipèdia). Mirant l’evolució… he vist que fa tansols uns mesos, al gener d’aquest any, que s’ha arribat als 50.00 articles i aviat en tindrem 60.000!!!

És cert que a vegades el contingut d’alguns articles és més aviat pobre i cal recórrer a d’altres idiomes per ampliar coneixement. Però és tot un mèrit que la llengua catalana, sovint marginada, apartada i dividida, tingui aquesta presència en aquests tipus de serveis i a la gran xarxa en general. Som un poble actiu, voluntariós i hi som.

De moment, a la Viquipèdia, estem al grup de més de 10.000 articles. Espero que l’any vinent poguem arribar al grup dels de més de cent-mil! ens posaran, aleshores, entre les principals llengües de la portada? o l’imperiet de ponent farà de les seves per evitar-ho?