IMG_7052Söderlmalm, o Söder, és un barri amb identitat pròpia al sud de la ciutat. La zona, a més a més, té com a característica geològica les abundants elevacions, turons, que fa que sigui un barri amb algunes magnífiques vistes damunt la ciutat. Dues d’aquestes zones, la del carrer Fjägatan i la del turó Vita Vergen, destaquen a més a més, per la presència de les casetes de Söder.

Pel que tinc entès, la zona era un barri pobre, on vivien els treballadors del port i les classes socials més deprimides. A principis del segle XVIII, i per donar sostre a aquest sector de la població, s’hi van construïr infinitat de casetes de fusta. Una llei de la ciutat de l’any 1736 prohibia fer cases de fusta pel risc d’incendi que això suposava però, la llei no afectava les zones pobres.

Moltes d’aquestes cases s’han conservat fins l’actualitat i es poden veure sobretot a la zona dels carrers Fjägatan i Stigbersgatan i al turó que porta el nom de Vita Bergen, les casetes són a la zona de Bergsprängargränd. Totes es conserven en perfecte estat i moltes, pel que vaig poder veure, estan habitades. Aquest turó, a més a més, té quelcom més de valor afegit. El cim està coronat per una imponent església, Sofia Kyrka i la resta, la gran majoria, és un gran parc. Molt gran! Al peu del turó hi ha tot de casetes amb horts, van ser construïdes a principis del segle XX, quan es va acabar d’edificar la gran església del cim.

Mapa