Per web 2.0 s’entén, bàsicament, una web en que la interacció amb l’usuari no es limita simplement en mostrar contingut. Hi ha qui diu que la web és el futur del programari, que es canviaran les interficies dels programes i aquestes es faran via web.

El mot “web 2.0″ sovint també s’acompanya d’unn canvi, noves tendències de disseny. Cada vegada més es porten els contorns arrodonits, els reflexes (efectes mirall),… i la veritat és que s’assoleixen interficies atractives i, per què no?, sovint, “futuristes”. Són dissenys que sovint ens recorden a una casa d’informàtica que té una poma mossegada com a logo.

Són uns dissenys que, tot i que augmenten un xic més la tasca programadora, assoleixen unes presentacions més atractives, amigables, suaus. A mi, m’agraden. Els contorns amb arestes, rectes,… transmeten més sensació de rigidesa, no “interactuen” tant no donen, potser, tant bon “feeling”.

Ara bé, la meva pregunta: per què els mitjans de comunicació digital no adopten aquest disseny? El que per a mi és una referència, Vilaweb, amb els anys (i ja en van 11!) ha anat modificant el disseny, però sense abandonar les arestes ni les linies rectes. Altres mitjans (Catalunyainformacio.cat, elpais.com, elpereiodico.cat) recentment han anat, també, actualiutzant disseny, però sense abandonar les arestes. Es pot pensar que és quelcom del sud d’Europa però,… si marxes una mica lluny, veuràs que cap dels més grans mitjans segueixen dissenys arrodonits (cnn.com, bbc.com, nytimes.com,…).

Si bé és cert que aquests i altres mitjans han anat actualitzant dissenys, alguns descarregant les pàgines, posant fons blancs (el contrast és molt millor),… cap d’ells ha abandonat la rigidesa que suposen les arestes, les caixes rectes,…

I jo em pregunto: per què?. No hi sé trobar una resposta convincent. És un problema de disseny? de màrqueting? Disseny, suposo que és més complicat encabir el format de diari digital en una web arrodonida. Màrqueting, potser els responsables d’aquests portals tenen por que la gent associï aquest nou disseny a quelcom menys seriós i amb menys rigor.

No és que sigui una pregunta que no em deixi dormir, però, m’inquieta. Algú en sap la solució?